Vi lever längre men blir sjukare!

Enligt senaste rapporterna så blir vi bara äldre och äldre, samtidigt som vi också får sämre kvalitet på livet och mer sjukdom. Är det verkligen så det var tänkt?

Idag tänkte jag gläfsa lite extra för att få er till att tänka hur ni vill ha det resten av livet och vad ni kan göra för att ta kommandot om er egen situation.

När jag hänvisar till en del siffror som rör hälsoarbetet så är dessa plockade från USA där problemen verkligen har eskalerat och där problemen är mycket värre än i Sverige. Men det har visat sig historiskt, att vi går åt samma håll hela tiden men är några år efter i dessa frågor när det kommer till problemställning, men kanske före dem i fråga om kunskapsspridning. Låt oss hoppas att vi inte hamnar riktigt i detta fruktansvärda dilemma.

Diabetes
En faktor som har stor betydelse för ett långt liv med god kvalitet är att hålla bort diabetes. Den orsakar inte bara problem med energibalansen i kroppen utan också hjärta, kärl, allergier, immunsystems problem och inte minst skapar förutsättningar för spridning av cancer.

Diabetes och förstadium till densamma har ökat med 300 % på 14 år!! I kölvattnet av detta förvärvade problem ökar givetvis följdsjukdomar lavinartat.

Vi har alla någon kompis eller familjemedlem som råkat ut för cancer, det kommer att öka med 50 % de närmaste 20 åren.

Hälften av USA:s befolkning har någon diagnos med efterföljande behandling för allergi eller immunsystems problem.
Detta är skrämmande tal att ta till sig och behandla. Ska det verkligen vara så här eller kan vi göra något åt det?
Jag tror att det går och jag skall berätta vad som måste göras.

 • De marknadskrafter som tjänar mest på våra dåliga val av mat och dryck bör motarbetas.
  Här gäller det att begränsa intaget av socker och konstgjorda sötningsmedel. All mat som i stort sett processas skall undvikas. Fruktos som inte är naturlig från bär och frukt utan som finns gömda i livsmedel som stabilisator eller sötning skall absolut undvikas.
  Mat som framställs genom en genmanipulering tycker jag skall märkas och så får du bestämma om du vill ta in den i din kropp. Här plockar vi in en gröda i kroppen som t ex tål kemiska bekämpningsmedel och som i nästa steg orsakar hormonstörningar och en otäck grogrund för svåra sjukdomar.
 • Ät vanlig mat av rena råvaror och inga halvfabrikat. Begränsa intaget av enkla kolhydrater som vete och framför allt dra ner på intaget av gluten.
  Lägg tyngdpunkten av ditt intag på grönsaker, bra fetter som olja, nötter, frön och fet fisk. Komplettera med ekologiska ägg och lite kött och fågel som också helst är ekologiskt om vi har råd.
  Se till att äta lite mjölksyrade grönsaker som kimchi eller blomkål som ger mängder med probiotiska bakterier eller så tar vi extra tillskott av probiotika, ungefär 50 miljarder bakterier per dag i några månader. Köper du det som finns på apoteket så får du hålla på i flera år innan det händer något.
  Ser vi till att balansera dessa bakterier i magen så motverkar vi många sjukdomar, både fysiska och mentala.
 • Vi behöver belasta kroppen med fysiskt arbete så träning får uppväga för de tekniska framsteg vi gjort och tagit bort kroppsarbetet. 30 minuter av hård belastning varje dag ger fantastiska effekter på hormonbalans, stärker skelettet och inte minst på insulinkänslighet, som ju ligger till grund för de flesta av de problem jag tidigare pratat om.
  Alla instanser i samhället skall stimulera till ökad fysisk aktivitet, på jobbet, i skolan och i hemmet. Vi måste se till att alla kan och har råd så det inte blir en klassfråga.
 • Stäng av tekniken och sov, här handlar det om 7-8 timmar för att kroppen skall hinna reparera celler som blivit sönderstressade.
  För att kunna jobba smart, träna med effekt och hålla humöret så krävs god sömn i tillräcklig mängd.
 • Drick rent vatten, gärna filtrerat om man har ett dåligt kommunalt vatten. Köp ett kolfilter och sätt på kranen hemma och du får en ren biokemisk process i din kropp.
 • Träna din kropp i att vara hungrig genom att köra periodisk fasta, det skapar en väldigt naturlig balans i din kropp och det är så vi skapades att klara av. Att hela tiden kunna tillföra energi dygnet runt klarar inte vår kropp av utan belastar olika system och vi skapar sjukdom. Periodisk fasta kan du läsa mer om i tidigare inlägg här på sidan.
 • Gå ner i varv t ex genom att läsa, meditera, fiska eller sjunga i kör.

Helt klart är att vi måste ta hand om oss själva på ett strukturerat sätt och med lite förnuft. Jag tror att vi alla kan med små enkla medel göra livet ganska kul att leva och dessutom få de där extra åren som det pratas om.

Ses nästa vecka!

Mats