Vi håller på att vinna slaget mot läsk producenterna!

Vi gnäller ofta över hur man i USA gör allt fel när det gäller hälsa och hur man behandlar sin kropp, men nu börjar man få upp ögonen för vissa saker och förändringens vindar blåser. Rapporter visar att 63 % av amerikanarna väljer att helt avstå från att dricka läsk i sin vardagliga konsumtion. Det har dramatiskt minskat försäljningen av läsk i landet trots att producenterna försöker göra större förpackningar så att volymen skall bibehållas.
Man riktar dessutom in sig på barn och ungdomar genom att personrikta utbudet så att dessa individer köper sin egen läsk med sitt namn på, känns det igen?
Detta ökade försäljningen igen med en utstuderad taktik att lära våra barns hjärnor hur viktig läsken är för dem. Hur kan våra myndigheter gå med på detta?
Tester
När vi då tittar på forskningen runt läsk så är den entydig – ingenting är bra för kroppen.
Tester på möss visar att såväl minne som inlärning tar skada och försämras och detta i högre utsträckning bland tonåringar än hos vuxna. Det är inte en start i livet vi vill att våra barn skall ha.
Läskdricka i såväl light som regular form är individuellt den största faktor till fetma. Den som vill gå ner i vikt och väljer en light dryck i tron att det inte ger kalorier och därmed ett sundare alternativ blir totalt lurad och snarare tvärtom försämrar sina möjligheter att gå ner i vikt.
Diet läsk och i synnerhet aspartam ger en stimuli för mer sug efter socker och enkla kolhydrater och kommer att öppna upp för inlagring av fett och därmed viktuppgång.
 
Studier har visat dessa produkter som inkörsport till diabetes, hjärt/kärl problem och till och med stroke.
Coca Cola hävdar envist fortfarande att aspartam är högkvalitativt alternativ till socker.
De har inte bemödat sig att titta på de 100 tals studier som visar på de skadliga effekterna för vår hälsa som dessa produkter har.
Effekter

  • Inom 20 minuter så sticker sockret i höjden och levern svarar med att göra om sockret till lagringsbar energi, fett.
  • Inom 40 minuter har kroppen startat en koffein absorbtion med förhöjt blodtryck som följd och levern sänder ännu mer socker till blodet.
  • Inom 45 minuter får vi en dopaminrespons i hjärnans belöningssystem som dessutom säger att det här var ju bra, ta lite mer för det känns skönt.
  • Inom 60 minuter blir det ”crash” i blodsockret och förstås ett sug efter mer, som dessutom belöningssystemet har bekräftat som en bra åtgärd.

Alla med högt blodtryck, högt kolesterol, diabetes eller extravikt har problem med insulinkänsligheten och bör avhålla sig helt från läsk i såväl light som vanlig form.
Vill du ha bubblor så tar du lite kolsyrat vatten med lite citron eller till och med söta med lite Stevia.
Det finns inget som är i närheten av vatten som den enda vätska i större mängd som kroppen behöver. Om vi tänker lite filosofiskt så har vi antagligen en gång för länge sedan klivit upp ur vattnet och blivit landdjur så vi har nog en mycket seriösare relation till vatten än vad vi faktiskt förstår.
Det blev lite gnälligt idag men det är ju november och början på veckan.
Hälsningar
Mats