Vädra bort överflödskilon med smart träning!

Idag skall jag redovisa lite forskning på hur kroppen gör sig av med fett på bästa sett och hur det påverkar oss i vårt val av aktivering.
Grundprincipen är följande:
Kroppen lagrar fett i formen av triglycerider som är rent vitt fett som ligger i packväskorna. För att bilda denna molekyl som sedermera lagras som fett så behövs det några grundämnen och dessa är syre, kol och väte. När man sedan skall lösa upp denna lagrade form av fett så gör kroppen andra flyttningsbara ämnen som koldioxid och vatten.
I en stor studie publicerad i Medical News Today så beskrev man hur testgruppen hade gått ner i snitt 10 kg i fett varav 8,4 kilo hade kommit ur kroppen som koldioxid genom utandningen och 1,6 kilo blev vatten. För att få till denna omvandling av fettsyror till koldioxid och vatten var man tvungen att andas in 30 kg syre för att alltså ta bort 10 kg fett. Detta kallas för att fettet oxiderar och förbränns.
Så vad är då utmaningen för oss vanliga enkla människor som vill skapa lite bättre fysik?
Jo att se till att kroppen får så mycket syre som möjligt per kilo kroppsvikt att jobba med, därför är kombinationen av konditionsträning och muskulär träning optimalt då mer muskler kräver mer syre och kroppen stimuleras att syresätta kroppen mer. Så en överviktig person med dålig kondition har alltså svårare att få igång fettförbränningen och behöver fokusera på syresättning.
Så att slöa i soffan på lördag i en timme mot att under en timme utföra en rask promenad skiljer sig i förbränning sjufalt.
 
En annan studie som stärker denna tes är att 2 grupper fick träna under 8 veckor på olika sätt. Den ena gruppen fick efter uppvärmning köra maxintervall i 30 sekunder med vikt eller i backe för att sedan vila i 4 minuter och detta återupprepades under en timme.
Den andra gruppen fick cykla i jämn takt under en timme. Den grupp som körde intervall fick avsevärt bättre konditionshöjning än den grupp som bara cyklade.
Dessutom frisätts 3 ggr så mycket fett till blodbanan vid intervall- som vid vanlig kardioträning.
Sammanfattning:
Vill du starta igång inför våren ordentligt så välj en bra kosthållning som GI eller periodisk fasta och sedan tränar du med vikter eller intervall så får du längre efterförbränning från din träning och du kommer snabbt i god form inför vårens antågande…
Sköt om er
Mats