Vad skall man äta för fett?

När jag ger kostråd till mina kunder så kommer vi givetvis alltid in på vad man skall äta för fett. Mättat fett som grädde och smör eller fleromättat som olja och vegetabiliska margarin. Svaret är dagens inlägg i min blogg.
Vi har fått lära oss i decennier nu att mättat fett är skadligt för hjärta och kärl och att enkel omättat fett är tvärtom nyttiga för densamma.
Nu visar forskningen entydigt att det är transfetterna som är det skadliga för kärlen och inte hur fettmolekylen är sammanbunden.
Det visar sig att enkla sammansatta oljor som oftast också är billiga, typ matolja av majs eller raps har behandlats med fettlösningsmedel för att öka produktionen och då skapas mer transfetter som gör den skadlig för kroppen.
Om vi istället använder kallpressad cocosfett som ju också är mättad men med en sammansättning som ser annorlunda ut så blir utgången en helt annan.
Cocosfett ger något som heter MCT-fett och betyder att den har en medellång molekylkedja, medium chain triglycerid. Denna har en väldigt speciell egenskap som ger kroppen massor med bonus.
All annan fett lagras som fett när kroppen fått tillräckligt med energi, medan cocosfett lagras som energi i levern och bygger inte på din fetttreserv. Detta beror på att du inte får något insulinsvar av detta fett och därför kan inte fettreserven öppnas, man kan säga att kroppen använder cocosfettet som en kolhydrat till muskelarbete.
En mycket aktiv substans i cocosfett är Lauric Acid som transformeras till monolaurin i cellerna och detta ämne är centralt i att stärka immunförsvaret. Störande organismer i din kropp åker ofta snålskjuts med fettpartiklar, cocosfettet bryter ner cellmembranet så att immunförsvaret kan ta hand om t.ex giftämnet eller tungmetaller. Så cocosfett gör dig starkare.
Har du problem med svajigt blodsocker så stabiliseras detta av cocosfettet, har du mycket smärta av diffus art, typ ont överallt så är det bra att äta cocosfett. Det ökar fettförbränningen för de som har problem med övervikt, likaså på hormonell nivå där MCT-fett förbättrar sköldkörtel aktiviteten. Tänk på att följa upp en sådan förändring med att kolla med din behandlande läkare efter ett tag om du medicinerar t ex Levaxin.
Summering: Vad skall jag äta för fett?
Stek i cocosfett, en bra olivolja till salladen, smör på mackan och fet yoghurt till frukosten.
Hoppas det inte blev för tungt.
I hälsans tjänst Mats Petersson