Vad händer med oss när vi sitter på kontoret?

Mitt jobb består mycket av att sitta och skriva, prata i telefon, köra bil och flyga.
Jag försöker givetvis kompensera detta  och då med att träna ganska hårt 4 pass i veckan under 1 timme, men räcker det verkligen för ett långt och friskt liv? Nej visar forskningen.
Allt stilla-sittande gör att samtliga system som sätter fart på kroppen stänger ner för kroppen tror att du är i vila.
När vi istället reser oss upp och går omkring så startar molekylära mekanismer på cellnivå inom 90 sekunder. Detta sänker blodsockret, omsätter kolesterol och triglycerider, sänker blodtrycket och balanserar ditt tillväxthormon.
Problemen
Att vi sitter för mycket är ju en del av den tekniska utvecklingen men det skapar diabetes, höga kolesterolvärden, högt blodtryck och med det givetvis sociala bekymmer.
Att få kolesterolbekymmer och högt blodtryck kan förstås skapa libido problem och det är ju inte kul. Grundmaterialet för att skapa lust i kroppen är kolesterol och då skall man ju inte ta bort det med medicin utan vi skall omsätta detta fett så det används till att göra testosteron. Ett annat allvarligt bekymmer är att om vi inte sätter fart på kroppen så stiger tillväxthormoner i kroppen och det kan skapa cancer, speciellt bröstcancer är förknippat med för mycket stillasittande.
Lösningen
Nu blev det mycket fokus på bekymmer och problem, så låt oss istället ta tag i lösningar på detta samhällsproblem.
Upp och stå, gå och prata. Alla kanske inte kan gå till gymet och gå på löpband men alla kan stå upp och jobba. Forskningen säger att 10 000 steg om dagen säkrar upp hela kroppen mot svårare sjukdom.
Ett ståbord är inte bara bra för dina axlar och hållning, det sätter igång kroppen omedelbart. Ett par hörlurar till telefon som innebär att du kan gå och prata gör underverk, samtidigt som du hämtar ett glas vatten till dig och en kollega.
Gå en sväng på lunchen eller gå hem från jobbet gör att du når dessa 10 000 steg som krävs. Mitt jobb innebär att jag i mina förberedelser för en föreläsning promenerar 4-5 timmar per vecka och förhoppningsvis skyddar mig tillräckligt.
Stegräknare
Köp en billig stegräknare och säkra upp vad du behöver göra för att slippa gå till doktorn och få onödig medicin.
Senare i veckan kommer ett inlägg om vad detta gör i ditt professionella liv.
Nu skall jag ut och gå en power walk.
I hälsans tjänst
Mats Petersson