Vad är positivt och negativt med att äta mycket protein?

När man sitter och följer många nya rön gällande olika dieter så slås man av det höga intag av protein som förespråkas. Jag har här några invändningar att komma med i detta sammanhang.
Forskningen runt proteiner visar att intag om högre än 1 gram per kilo kroppsvikt är stressande för kroppen och då framför allt njurar. Vid högre intag av protein så bildas mycket kväve och det måste bort ur kroppen och detta skapar stress. När njurarna blir stressade så ökar frisättning av kortisol och det i sin tur bryter ner protein till socker vilket höjer insulinpåslaget och startar en inlagring av fett. Den utvecklingen hade vi ju inte tänkt oss när vi lade om kosten.
Periodisk fasta
Om vi tittar på periodisk fasta och kalorirestriktion så ser man att det antagligen ger längre livslängd, men den verkliga orsaken är troligtvis lägre proteinintag.
Vad händer om vi väljer en vegankost istället med protein från växtriket? Enligt en artikel i tidningen Nutrition, så leder detta till protein brist och då framför allt brist på svavel som finns rikligt av i aminosyror från fisk och kött. Brist på svavel ger ömmande leder, stelhet och tidigt åldrande. Så skall man välja en vegankost krävs det att man är påläst och duktig att få i sig blandat med aminosyror från olika grödor, vilket jag skall ge exempel på senare.
Vegetarisk kost
I Japan visade forskare på att man med vegetarisk kost kunde sänka blodtrycket motsvarande en viktreduktion på 5 kg, men i gengäld så visade samma undersökning att protein från vegetabilier gav 39 % högre risk för fysisk och mental nedbrytning högre upp i åldern, så vad skall man välja, pest eller kolera?
Vad nyckeln är i detta sammanhang beskriver vi som upptag i kroppen, att det handlar inte om hur mycket vi stoppar in utan hur mycket kroppen kan tillgodogöra sig.
Det visar sig att protein från betande djur har mycket bättre upptag i tarmen än från djur som föds upp på spannmål. Så då är svaret organiskt producerat är det bästa.
Men för oss alla i vardagen med alla måsten och krav, vad skall vi göra? Om man inte väljer vegankost av etisk eller medicinsk övertygelse utan vill ha fisk eller kött några gånger i veckan, vad skall man då göra?
Här kommer några förslag som vi i min familj stödjer:

  • Helt klart är det så att vi borde begränsa köttkonsumtionen både för den globala miljön såväl som den inre miljön i vår kropp.
  • Ett par dagar i vecka kör vi vegetariskt med falafel på kikärtor eller någon soppa med pocherat ägg till.
  • Fisk blir det 3-4 gånger per vecka och då fisk som inte är rödlistad.
  • Beepollen tar vi som mellanmål som ger superbra balans mellan aminosyror.
  • Vassle är ett bra protein tillskott om vi väljer en vegetarisk lunch och det behövs inte mycket för att kroppen skall bli nöjd, 15-20 gram räcker. Detta för att vi tränar ganska hårt hela familjen och det ger extra skydd åt muskeltillväxt och hjälper kroppen att avgifta.
  • Chia frön ger fint proteinskydd istället för kött någon dag i veckan, tillsammans med lite keso och blomkål, broccoli och avocado.
  • Spirulina är ett fint substitut till kött i valet av näring för att ge B12, perfekt för veganer. 

En sak är helt säker, vi måste vara försiktiga med hur mycket vi belastar kroppen.

I hälsans tjänst
Mats Petersson