Törstar du efter kunskap?

Att dricka rent vatten är en nyckel till optimal hälsa och ett rikt liv, det skapar så mycket fördelar för vår personliga utveckling och inte minst för vår fysiska kapacitet.

Barn tenderar att dricka sötade drycker istället för vanligt vatten. I en ny studie visar det sig att hälften av alla barn i USA dricker för lite vatten och är uttorkade, vilket ger negativ påverkan på deras hälsa såväl som på deras akademiska prestation. Det visar sig dessutom att det är 75 % mer pojkar än flickor som har dessa problem. Ser vi detta i ett globalt perspektiv och det skulle vara likadant överallt så skapas en stigmatisering där flickorna drar ifrån kompetensmässigt och genusdiskussionen slår igenom hårt och skapar sociala bekymmer.

Eller så kanske det blir så att tjejerna tar över och skapar en bättre värld, vad vet jag, allt för lite vatten.
Vi har just avslutat Aroscupen i fotboll här i Västerås med seger för vårt fina lag med 13 åriga pojkar från Västerås IK.
Vad är det som gör dem så framgångsrika under flera år och finns det några hemligheter?

Att under 4 dagar behålla humöret i pressade situationer och ändå prestera ett framgångsrikt spel. Att under 16 matcher ge kroppen så mycket energi som krävs för att fullfölja en given taktik och ta fram kunskaper de tränat på i flera månader.

Att kunna ladda om efter varje match och komma tillbaks lika starka igen genom att ta bort slaggprodukter ur musklerna.

Det mesta av detta beror på att killarna lärt sig vikten av att dricka vatten i rätt mängd och att börja innan kroppen signalerar törst. Barn har en underutvecklad mekanism för att känna törst så de drabbas snabbare av uttorkning och det utan förvarning.

En 13 årig kille väger i snitt 50 kilo beroende på vart i puberteten han är och av dessa 50 kilo så är ungefär 35 kilo vatten. Studier har visat att om man förlorar 2 % vätska vilket i detta fall motsvarar 0,7 liter så tappar man 10 % av fysisk prestanda. Om vi tar bort 10 % kapacitet på ett helt lag om 15 spelare så är det klart att man tappar i slutet på varje match.

Vad är framgångsreceptet för dessa fotbollskillar i VIK- fotboll?
De tappar inte humöret eller viker ner sig utan peppar varandra istället för att gnälla. De skapar en tillåtande miljö att våga lyckas istället för rädsla att misslyckas, där alla har en extra växel att lägga in för att täcka upp för en kompis. Man har en god förberedelse inför träning, så att dessa blir tuffare än matcher och att man på detta vis alltid orkar mer än motståndarna.

Detta går givetvis bara om laget har en ledarstab som vågar hålla denna linje och som förstår hur man skapar en orkester som kan spela i samma tonart och som i detta fall spela ljuv musik, tack grabbar.

Åter till vattnet och vår vardag –  ge akt på följande signaler:

  • Trötthet är ofta vätskebrist
  • Humörsvängningar
  • Kramper i rygg och ben
  • Förstoppning
  • Huvudvärk
  • Sockersug
  • Rygg eller ledbesvär
  • Dålig andedräkt

Drick lite extra vatten i sommar så mår din kropp prima. Se dock upp för överkonsumtion och där kan vi säga att över 5 liter om dagen blir bekymmersamt för kroppen att ta hand om, om det inte är extrema externa förhållanden med +35 grader utomhus.

Sköt om er i sommarvärmen!
Mats