Sötningsmedel – är det så farligt?

Det finns flertalet sötningsmedel som industrin använder för att lura oss att tycka om deras produkter. Generellt så är jag emot allt konstgjort och framför allt när man lurar biokemin i vår kropp.
Jag tänkte idag hålla mig till den största av dessa, aspartam. Detta är en blandning av aminosyrorna fenylalanin och asparginsyra. När dessa tas om hand av kroppen bildas små mängder träsprit och formaldehyd, som är cancerframkallande och giftigt.
Aminosyrorna som jag beskriver är inte alls farliga men i dessa mängder som förekommer i aspartam återfinns inte någon annan stans i naturen. Att man sedan bundit ihop denna mängd aminosyror med en metylester som är rent gift bildas ingen bra kombo. Alla djur utom människan kan bryta ner denna kombo, därav de positiva resultaten i djurförsök.
Att dricka light läsk ger ju inga kalorier och därför kanon om man vill gå ner i vikt, tror vi. Hjärnan räknar inte kalorier utan sötningseffekt, aspartam är 250 ggr sötare än socker och ger en stor kick till belöningssystemet men ack så temporärt. Socker såväl som sötningsmedel som intages i upplöst form dvs, dryckesvägen frisätter en hungerpeptid som talar om för hjärnan att man vill ha mer. Därför träffar man dagligen människor som gladelikt kan bälja i sig 1,5 och 2 liter light dryck. Men stigen i till ett felaktigt ätbeteende är väldigt nära. Det är enkelt att hjärnan ger signal till intag av framför allt dåliga kolhydrater, snabbmat, godis och enkla lösningar.
Om du nu vill börja hösten med ett hälsosamt tänk och plocka bort några sommarkilon efter mycket grillning och bag in box, kör inte in på light dryck.
Dessa sötningsmedel ger större viktuppgång än socker, träna kroppen i att det är ok med vatten.
Det tar 28 dagar att bli av med suget, för de flesta!!!
Ta bort sötningsmedlen och ge kroppen lite ekologist cocosfett under denna månad så blir din kropp glad.
Vi återkommer med 28 dagars socker program under hösten
I hälsans tjänst
Mats Petersson