Sommartiden är över och mörkret är här!

Samma sak varje år, nu är mörkret här och man längtar till värme och sol redan. Men vet ni, det är bara 8 veckor till det blir ljusare igen.
Denna fantastiska sommar med massor med sol och D-vitamin borgar väl för att vi skall klara hösten utan förkylningar eller depression.
Det finns en så kallad halveringstid för detta också, det tar slut snabbt, så därför måste vi fylla på. Det behövs 14 dagar i solen runt ekvatorn med förnuftigt solande för att förråden skall fyllas av D-vitamin, men det har inte jag tid med för jag skall vara i nord Norge och i Luleå stora delar av hösten och jobba, så hur blir det då? Det finns klara forskningssamband mellan D vitaminbrist och depression, men också demens och Alzheimer. Även flertalet cancersjukdomar ser man samband med D-vitaminbrist.
D-vitamin upptag
Solen måste ha en vinkel över 45 grader för att D-vitamin skall bildas i huden och så högt kommer vi inte nu på 4-5 månader om vi inte åker till alperna och kommer närmare solen och därmed bättre vinkel.
Själv bävar jag lite varje år inför höstens antågande för jag vet att november skulle jag vilja lyfta ur kalendern men redan efter nyår börjar jag leva igen.
Min lösning är att ta D- vitamin som tillskott för jag kan inte åka en vecka i månaden till solen och så är det för de allra flesta som bor i Norden.
Köp en bra D-3 på hälsokost och ta sedan 5000 IU (internationella enheter) per dag från oktober till februari så kommer det att hjälpa till.
En viktig faktor är tillgången på kolesterol i huden som ju faktiskt ger solstrålen D-vitamin i sin aktiva form D-3, så att äta statiner som som sänker kolesterolhalten i blod och lever innebär i sin förlängning att du får D-vitaminbrist, dåligt skelett, hjärtproblem och depression. Helt galet om du frågar mig.
På torsdag skall jag berätta om ett system som balanserar ditt kolesterol utan att ta mediciner, men som kräver lite av din vilja.
Annars rekommenderar jag långa promenader under hösten så du får lite extra omsättning i kroppen och sedan äter vi fet fisk. Jag återkommer när jag gjort min egen D- vitamin som jag kan gå i god för.
Sköt om er så länge!
Mats Petersson