Smarta val under julhelgen!
Nu närmar sig tiden för överflöd och övergödning i vår del av världen när andra får gå och lägga sig hungriga eller inte har en varm säng att krypa ner i. Finns det någon anledning till att må dåligt för det eller försöker jag skapa ett dåligt samvete? Absolut inte.
Men det kommer en ”baksmälla” vare sig man vill eller inte i form av extra kilon runt midjan, förändringar i fysisk status eller att man mår dåligt av allt frossande.
Kan man göra det lite smartare så kanske man kan använda några extra lediga dagar till att faktisk må bättre, när vi startar upp igen efter helgerna.
Smarta val
Allt handlar om smarta val under helgerna, att se till att balansen hålls mellan intag och uttag och att vi väljer med förnuft.
Här kommer en checklista som du kan ta med dig in i ledigheten och som även är bra att ha med sig när du går på julbord med jobbet.
När det gäller maten så är de flesta julbord uppdukade med bra råvaror och inga halvfabrikat. Så rena produkter som möjligt är att rekommendera och förstås gärna ekologiskt.
Tänk på att sillen ligger i sockerlag, så ät med måtta, gravlax såsen är rejält sockrad och skinkan har doppats i sockerlag och för att inte tala om allt godis som ligger och hotar i skålar på vartenda litet bord man vänder sig mot.
Det som gäller här är att tillfredsställa kroppens behov av mättnad genom att äta med struktur på de tider du brukar. Gå upp och ät frukost ordentligt med gröt och ägg eller fet yoghurt och nötter med bär eller en omelett.
Bra med protein är nyckeln här som snabbt skapar mättnad.
Gå inte och vänta hela dagen på julbordet för att sedan smälla i dig flera tusen kalorier på en gång, för då slår kroppen bakut.
Tänk på att äta mat som är nära naturen som ägg, fisk, sallader, fågel, ost, bär, nötter, smör och yoghurtsåser.
Äter du smart på detta sätt så kan du sedan unna dig en ost tallrik med tillhörande kex och päronhalva.
Efterrätt
Efterrätt får vi inte glömma och då är det ju smart att tänka på det som kanske slår allt: choklad. Leta rätt på efterrätter gjorda på mörk choklad, gärna 80 procentig, då mår kroppen kanon. Denna kakao ger massor med antioxidanter, höjer mättnadskänslan och ger bra energi. Den ger nämligen korta fettsyrakedjor som kroppen gärna använder som energi, så gör ett eget julgodis på mörk choklad så får du ta tre, fyra stycken varje dag mellan måltiderna så äter du inte så mycket. Söta med stevia för den höga kakaohalten gör den lite besk och stevian gör ingen skada. Kakao innehåller anandamine som blockerar smärtkänsla och oroskänsla, varför choklad kan skapa ett beroende, men i detta fall utan problem.
Träningspass
Sist men inte minst så pratar vi lite om långa promenader före måltiden, vilket kommer att göra så att maten smakar ännu bättre. Lägg in ett träningspass på julaftons morgon med powerwalk och lite intervall i backarna så tycker kroppen att du är värd lite extra gott. Tar du sedan en promenad till kyrkogården för att tända en lykta så hjälper du tarmens arbete med att behandla den eventuellt onyttiga maten.
Alkohol
Glöm inte att alkohol bidrar med mycket kalorier så begränsa lite grand och städa undan godiset när juldagarna är över så kommer vi ut helskinnade på andra sidan nyår.
I år så kommer vår familj att ägna oss åt mycket fysisk träning hela julhelgen så lite julgodis gör nog ingen skada.
God jul!
Mats