Sluta röka nu för f..!

Jag tar ju i lite väl mycket i min rubricering men jag menar verkligen detta med eftertryck, för jag som alla ni andra vet vilken skada det gör. Alla svåra sjukdomar som människan tampas med har en sak gemensamt och det är att rökning är nummer ett som orsak.
Skall man köra med plåster eller piller om man vill sluta röka eller är det bara viljan?
Hur kommer det sig att en kvinna som blir gravid slutar röka på 10 minuter?
Det sitter bara i skallens belöningssystem och i vårt förhållningssätt till förändringar. Skall vi göra en stor förändring vare sig det gäller sluta röka eller att gå ner mycket i vikt så är det en av två saker som är avgörande. Antingen har du enorm motivation till en förändring, t.ex att vi skall ha barn och detta är farligt för barnet. Eller så gör man det så enkelt som möjligt att få till en förändring, dvs ta ett piller. Detta kan ge biverkningar som vi får ta i senare! Eller det mentala konstaterande att det är pillret som fått mig att sluta och inte din egen karaktär.
Motivation
Hur kan man då höja sin motivation till detta svåra beslut att fimpa för gott? Jo man stimulerar kroppens naturliga signalsystem som ger dig feedback att du är en stark självläkande människa utan pillerhjälpen.
Människor som gör på det sätt som jag skall beskriva lyckas till 75 % med att sluta röka och det helt på egen hand utan hjälpmedel.
Livsstilsförändring
Det är i stort sett dömt att misslyckas på lång sikt om man inte gör en livsstilsförändring också. Så börja med att styra upp livet på den hälsosamma vägen.

  • Börja träna, gärna med vikter så att cellernas receptorer tränas i att ta emot dopamin som ger dig en signal att kroppen är förnöjd. Detta är också ett sätt att höja ämnesomsättningen så att de 20% som kommer att minska när du tar bort ciggen höjer du upp med träningen så slipper du att gå upp i vikt när du slutat röka.
  • Lägg om kosten, till mer grönsaker, mindre socker och mer essentiella fetter som kallpressad kokosfett. Lägg till en tesked beepollen om dagen som kosttillskott och det kommer att hjälpa kroppen att bli av med begäret. Socker däremot triggar belöningssystemet och därigenom också suget på nikotin.
  • Sköt din sömn, där träningen kommer att ge en fantastisk skjuts och se till att det blir lite bestämda tider så kroppen kommer in i rätt cykler. 
Börja läs en bok så du somnar med rätt bilder framför ögat och inte en TV-bild. En bild ur en bok måste din hjärna måla och den ger i sin tur mycket bättre sömn.
  • Stressa positivt, det låter väl bra. En lustfylld utmaning är inte stressande för kroppen medan däremot en belastning skapar negativ spiral och ditt belöningssystem kräver påslag vilket ges lättast genom alkohol, socker eller nikotin.

Så börja med 28 dagar förändring innan du slänger ciggen och belöna dig varje vecka med något kul när du lyckats. Begränsa sedan stress faktorerna så mycket som möjligt i din vardag men kom ihåg att de tre värsta är alkohol, socker och nikotin. Det är inte chefen eller gubben/gumman därhemma, så efter 3 månader så ser allt mycket ljusare ut och det är du som gjort allt själv utan plåster eller piller.
Lägg sedan undan pengarna du sparat under dessa 3 månader och gör något riktigt kul för dessa och jag lovar att ditt belöningssystem kommer att slå frivolt.
I hälsans tjänst
Mats Petersson