Rätten att styra sitt liv – 2 % gör stor skillnad!

Det är enklare sagt än gjort, som så mycket annat. Men jäklar vad viktigt det är.
Jag möter ofta personer med olika grad av mental ohälsa. Det kan vara allt från personer i djup depression till följd av trauma till överarbetade karriärister. I samtliga fall har dessa personer länge levt utanför sin zon av lycka, de har sakta utarmats på energi och livsglädje och inte sällan har de sökt enkel kortsiktig stimulans i socker, alkohol eller i tabletter och droger. Med min erfarenhet vet jag vad som botar dessa: balans i livet, kärlek och umgänge. Men min erfarenhet säger också att när dessa pusselbitar presenteras möts de med bortviftanden, undanflykter och ursäkter som pekar på att ”för just mig” är detta ej uppnåeligt, inte nu. Något jag menar är fel.

Med balans i livet menar jag ett liv med god hälsa, med rika sociala utbyten och med energi nog att orka alla de svårigheter och problem som vi trots allt oundvikligen ställs emot. Jag menar att alla kan hitta denna balans, oavsett livssituation. Allt börjar med att ta tillvara på rätten att styra våra liv.

Det är faktiskt så att allt det som hindrar oss från att uppnå lycka och balans i livet är möjligt att komma runt. Och inte bara möjligt, det är fullkomligt nödvändigt. Man måste vara dirigent i den orkester som utgör ens liv och inte låta yttre påverkan förstöra den ljuva musik som ett lyckligt liv frambringar.

Men – hur gör man då detta?
Jag kommer tala om den mest handfasta delen av denna balans, den del som förmodligen är enklast att starta med och den del man snabbast får resultat ifrån. Sin fysiska status. Kropp och knopp är ett. Punkt.
En icke hälsosam kropp fungerar som en svamp mot den negativitet som (om man vill) finns överallt kring en. Den suger upp vardagliga händelser och utvinner endast den negativa essensen ur dessa. Med andra ord en perfekt ingrediens för mental ohälsa och en fantastisk vaccination mot lycka. Likt väl hjälper ohälsa dig att låta dig styras av allt det som sker kring dig. En hälsosam kropp däremot fungerar som en sköld mot yttre påverkan, den stärker immunförsvar så väl som självförtroendet och hjälper dig att bygga en stabil grund i ett lyckligt liv.
Det finns få som inte håller med mig om att man behöver en stark och uthållig kropp, jag har belyst ämnet otaliga gånger, men många menar att de inte har tid. Så mycket annat kommer emellan. Det är då det är dags att (åter)ta kontrollen över sitt liv.

Man behöver inte gå in till 100 %. 2 % räcker gott och väl!
Men, vi är trötta efter en dags arbete. Hämtningar från skola och aktiviteter tar upp hela kvällar. Sociala relationer dränerar ens energi, sjukdomar och fysiska åkommor är i vägen. Tiden är knapp. Men vi har alla 2 % över på vårt dygn. 2 % som för många skulle kunna öka energi – och lyckonivå 100-falt. 2 % av ditt dygn motsvarar ungefär 30 minuter och 30 minuters träning 3 ggr i veckan ger en ordentlig skjuts i rätt riktning.
Bestäm dig att ta dina 30 minuter, på den tid du helst önskar. I den form som passar dig. Du kommer snart se att dessa 30 minuter kommer ge dig kraft att ta kontroll över andra delar i livet. Dessa 30 minuter kommer kunna frigöra betydliga mängder tid och energi, vilket kommer göra att du är på god väg att ta kontroll, på god väg att skapa dig förutsättningar för ett liv i balans. Ett lyckligt liv.

Det finns gott om läsning i bloggen om träningsformer, metoder och olika träningspass. Investera 2 % av detta dygn i att hitta något som verkar passa dig!