Nu skall vi börja ifrågasätta läkarnas bestämmande över vår kropp!!

Många av oss som under stundom går till doktorn för att få en koll på kroppen och en idé om hur vi behandlar ett symtom, litar blint på att det läkaren säger är det enda rätta.
Jag har under 25 år arbetat med människor som mått dåligt av olika orsaker och sett att icke farmakologisk behandling ofta har mycket bättre effekt men istället för att behandla symtomet så har man gått på orsaken till problemet. Jag har studerat näringsmedicin och dess effekter på kroppen vid olika tillstånd och har alltså ingen rätt att ändra medicinering utan detta skall din behandlande läkare göra.
Så låt oss titta på en så vanlig företeelse som högt blodtryck och dess behandling. Om du råkar ut för detta så ta inte bara faktum och börja medicinera utan att diskutera med din läkare om det finns andra saker vi kan göra istället, återkommer till dessa senare. Har du ett skenande blodtryck eller genetiska faktorer i kombination med högt stresspåslag så givetvis så bedömer din cardiolog att du behöver medicinera för att inte få en skada på hjärta eller kärl. Men det finns ett batteri med saker du kan göra i kombination så du kan ta bort medicinen efter ett tag.
En medicin som ofta används vid höga blodtryck är betablockerare som är oerhört effektiv att sänka blodtrycket. Den blockerar hjärtats arbete så du inte kan jobba mer än ca: 100 slag per minut vilket blir en varvtalsregulator på ditt hjärta. Denna medicin är framtagen för patienter som skadat eller opererat hjärtat och är fantastisk som livväst.
Nu är det så att läkemedelsproducenter som gör dessa betablockerare har studerat och funnit andra användningsområden också, t ex stress, tryck över bröstet, ångest och andra psykosomatiska symtom.
Jag kom över en artikel från Forbes Magazine som tagit fram siffror att 800 000 människor har dött i Europa de senaste 5 åren pga felmedicinering med betablockerare. Läskigt!
Självklart är det en säkerhetsåtgärd vid skada på hjärtat eller inför en operation där patienten är orolig men kan vi inte fråga doktorn nästa gång vi har ett högt blodtryck eller högt kolesterolvärde: vad kan jag göra istället? Så får de tänka till lite och göra en personlig plan för dig med uppföljning.
Många av de patienter som kommit till mig med överviktsproblem, fortsatt höga blodtryck och potensproblem som följd av medicineringen.
Betablockerare sätter ner ämnesomsättningen och försämrar fettförbränningen, en följd av detta kan ge förhöjda kolesterolvärden. Sätter man då in statiner som skall blockera produktion och upptag av kolesterol så sätter man ner testosteron produktionen vilket försämrar förbränningen ännu mer. Detta ger sedan potensbekymmer och social stress, men då kan man ju sätta in en ny medicin för att få fart på potensen (Viagra) men den löser inte förbränningsproblemet. Den skapar inte mer lust utan bara ökad blodgenomströmning och då kanske vi måste höja dosen av blodtrycksmedicin.
Jag raljerar lite men det är verklighet i många fall och jag vill bara att ni ifrågasätter lite mer och lösningen på bekymret är faktiskt inte så långt borta men det kräver lite arbete.
Kost: ta in så mycket du kan om kost och gör en kostförändring med mycket grönsaker, bra fett som cocosfett och olivolja. Ta bort alla processade kolhydrater och socker. Ett högt insulinpåslag ger vätskeretention och högt blodtryck. Äter du vattenlösliga fibrer som päron, aloe vera, apelsin, så sänker du kolesterolet och kan sluta med medicinerna. Ät frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en bantande prinsessa.
Träning: Kör 3-4 ggr i veckan och blanda arbetet med dina muskelfibrer så att du får igång alla 3, det räcker inte med promenad om du skall få något att hända på 3 månader. Jobba med intervaller och dina muskler och gärna till musik.
Plan: Ner med stressen, ta kommandot över din kropp, öka 
D- vitaminintaget, calcium och magnesium finns i kombinationspreparat på hälsokost och har positiv påverkan på blodtrycket. Aminosyran arginin bildar kväveoxid i cellerna som sänker blodtrycket, det finns flertalet märken som säljer arginin, men ta inte mer än 5 gram per dag.
Kontroll: Kolla med doktorn, när du gjort flera av dessa insatser under en tid så kommer du att bli för låg i blodtryck och då måste du gå till din behandlande läkare och justera eller ta bort någon medicin och din kropp kommer att jubla. Det enda det kostat dig är lite tid och lite bättre råvaror till middag.
Vill du sätta samman ditt egna program för att behandla så kommer det att finnas här på hemsidan under hösten.
I hälsans tjänst
Mats Petersson