Mer kunskap om periodisk fasta!

Förutom det rent estetiska med mindre bukfett och bättre muskel metabolism så beskriver forskare en del andra effekter och det måste vi titta på.
Det man pratar om heter IGF-1 och är ett hormon som vi måste ha för att överleva. Detta bildas i levern med hjälp av insulin och på ”uppdrag” av tillväxthormonet som producerats på natten i hjärnan. Detta hormon skall hjälpa kroppen att repareras och ge tillväxt, inte minst muskulär tillväxt. Men det visar sig också ge tillväxt på cancerceller och det är ju skrämmande.
Ökat intag av protein ger mer tillväxthormon och högre andel IGF-1, vilket alltså innebär högre cancer risk? Då har man bara tittat halvvägs i biokemin.
Vi skall titta på något som heter IGFBP-3 och IGFBP-1, dessa båda hormoner bromsar effekten av IGF-1 så det inte finns så mycket fritt IGF-1 snurrande i kroppen där det kan göra skada och felaktig tillväxt.
IGFBP-1 är styrda av insulinnivån i kroppen och är mest effektiv i sin balansering av IGF-1 vid låga insulinnivåer medan vid höga nivåer tappar det sin effekt vilket gör att IGF-1 får snurra ut i kroppen och göra mer skada än nytta.
Så kontentan blir enligt följande: Vi skall ha IGF-1 för tillväxt men balansera det med IGFBP-1 och 3 vilket vi uppnår med en bra kost av nyttiga fetter, bra protein och kolhydrater från grönsaker, vilket ger ett lägre insulinsvar och garanterat balans mellan IGF-hormonerna.
Om vi sedan lägger till motionen så blir insulinkänsligheten bättre och kroppen behöver mindre mängd för att hålla balansen. Detta skapar bättre viktkontroll, bättre muskulär tillväxt och dessutom motverkar det cancer istället för att skapa.
Låt mig återgå till den periodiska fastan och dess verkningar. Att äta 500 kalorier om dagen i 2 dagar och sedan äta skräpmat resten av tiden som beskrevs i någon av studierna gör mig närmast förbannad. Hur knäpp får man vara.
En del människor beskriver att de testat 5/2 men att de kompenserat sitt minskade energi intag en dag med att äta extra mycket dagen efter och därmed över tid inte fått någon effekt. Då tycker jag att 16/8 kan vara ett bättre alternativ, där man får äta sig mätt varje dag och man kanske pinar sig mindre. Helt klart är att vare sig man väljer 5/2 eller någon annan variant så är valet av näringsämnen och råvaror fortfarande lika viktigt. Dessutom är ditt mind-set kanske det allra viktigaste, har du bestämt dig?
Använd dig av en struktur i kost och träning så får du resultat oavsett vilken variant du väljer.
Senare i höst kommer du att kunna välja en variant som passar ditt mind-set och följa det under 28 dagar med mig. Detta ber jag att få återkomma till här på hemsidan.
I hälsans tjänst
Mats Petersson