Magen är det viktigaste du har!

Din kropp är uppbyggd av många miljarder celler och tänker du sedan på hur många bakterier du har i kroppen så är det 100 gånger fler än du har celler. Om då balansen mellan dessa bakterier störs så förstår vi vilken armada som belastar din kropp på fel sätt och varför det kan ge tråkiga sjukdomar.
Tarmsjukdomar som Chrons och Ulserös Kolit är inflammatoriska tillstånd i matsmältningsapparaten som oftast uppstått beroende på obalanser mellan tarmbakterierna. Detta har sedan pga mediciner, stress, socker och dåliga fetter framkallat en inflammation som ger svåra smärtor och givet också besvär i näringsupptag. Detta ger sedan andra störningar som sömnrubbningar och utmattningstillstånd med efterföljande mental belastning.
Tänk dig att tarmen står för 80 % av ditt immunförsvar där probiotika bakterier är en viktig faktor som skall ta sig genom tarmens slemhinna och in i immunförsvarets celler.
Så om tarmen stressas med socker, dåligt fett och föroreningar så släpper tarmen igenom alla bakterietyper och skapar oreda bland mikroberna som är starka väktare i ditt immunförsvar.
En annan sak som stör bakteriefloran och förstör probiotika nivån i tarmen är vissa E ämnen och där speciellt E 407 som är ett förtjocknings medel i tex vissa mjölkprodukter, så se upp med dessa. Det kan faktiskt vara så att en laktose känslighet kan i själva verket vara en känslighet mot E 407.
Probiotiska bakterier behöver också mat och dessa heter prebiotika och återfinns i lök, vitlök, havregryn, tomat, banan , sparris och mjölkprodukter.
Jag brukar använda mig av Aloe Vera som universalhjälpmedel i detta sammanhang för den innehåller dels probiotika men är dessutom släkt med lökfamiljen och ger därmed också prebiotika så man får allt i samma produkt.
Att äta probiotika i fermenterad mat ger 100 ggr mer bakterier än att äta tillskott så mitt råd är att köra en kombo av probiotiskt preparat och mjölksyrad vitkål eller Aloe Vera. Dessutom verkar det som att Aloe Vera ger det där skyddet till tarmbarriären jag talade om som hjälper immunförsvaret att släppa in rätt bakterier i systemet.
Det verkar också som att alla med övervikt eller metabolt syndrom har brist på probiotika i matsmältningen.
Om du åker på magsår och får antibiotika mot detta så sopar du rent i hela systemet av bra bakterier, men du får å andra sidan bra effekt mot magsårs bakterierna med probiotika och antibiotika i kombination.
Vad göra vid inflammationstillstånd i tarmen?

  • Ät så lite processad mat som möjligt och istället bara naturliga råvaror.
  • Ät fiskolja, Omega-3 av bra sort som häver inflammationer och undvik att äta växtbaserad Omega- 3 ALA som istället startar inflammationsprocesser.
  • Stryp sockerintaget.
  • Bort med sötningsmedel som är konstgjort, aspartam och sukralose.
  • Ta bort gluten.
  • Optimera D-vitaminintaget (solen och kolesterol) som skapar 100-tals peptider som motverkar infektioner.
  • Ät probiotika som tillskott och ät fermenterad mat och dessutom krydda med gurkmeja.

Som en knorr på slutet, tänk er att man i dessa tidevarv opererar magsäcken för att folk skall gå ner i vikt genom att koppla förbi hela detta system och ta bort 80 % av immunförsvaret, hål i huvudet om du frågar mig. Detta ämne skall vi penetrera ordentligt en annan dag, kanske inför påsken till och med.
Sköt om er i helgen.
Mats