Kolesterol i kroppen- vän eller fiende?

När man sitter och ser TV-reklam om margarin som skall förbättra hälsan för att doktorn har sagt att man har förhöjda blodfetter så blir jag bara helt matt av frustration.
Vi måste lära oss vad kroppen behöver när det kommer till näringsämnen och vad kroppen inte behöver när det kommer till kemiskt gjorda tillskott eller preparat.
Kolesterol är en gång för alla ett av kroppens viktigaste näringsämnen, som är oumbärlig för att bygga celler i vår kropp. Det skall göra stress och sexhormoner för kroppen så att viktiga responser fungerar och dessutom skall kolesterol hjälpa D- vitamin in i kroppen så den blir aktiv och verksam för vårt immunförsvar. När vi vistas ute så strålas vi med UV- strålar som med kolesterolets hjälp omvandlas till D-vitamin.
Likaså är kolesterolet med i tillverkning av Serotonin i tarmen, så indirekt är kolesterolet viktigt för en bra mental balans.
När då kolesterolet gjort alla dessa insatser så transporteras det tillbaks till levern där det tas omhand och används på nytt. Skulle det vara så att kroppen egentligen vill ta bort det, så skulle kroppen skicka det till njurar eller tarmen för att forslas bort. Men kroppen inser att detta ämne är livsnödvändigt och vill behålla det genom returanvändning.
I en nyligen publicerad rapport i Washington Post så beskrev man att den mat vi äter har liten påverkan på kolesterolnivåerna utan det är leverns produktion av kolesterol som är det avgörande. Nu är inte det hela sanningen som jag snart skall komma till, men vi kan fastslå att det är inte fritt fram att äta hur mycket friterat med ”bea” som helst ändå.
Olika typer av kolesterol
Tittar vi då på kolesterol av olika typer så ser man vad som är viktigt och kan bilda sig en egen uppfattning och inte bara gå på läkarens påstående som den enda sanningen.
Man utläser av sina tester ett totalkolesterol och sedan fördelningar däri av HDL, LDL och VLDL. I decennier har läkemedelsindustrin menat att ett totalkolesterol över 5 bör medicineras och att LDL inte får överstiga 3, men att HDL skall var över 1.
Allting är kolesterol men benäms till vardags som det ”goda” kolesterolet HDL och det ”onda” LDL, där HDL gör alla de positiva saker som jag beskrivit här ovan, medan det ”onda” klibbar ihop sig i blodbanan och skapar sjukdom.
Det viktigaste värdet är förhållandet mellan HDL och totalen, respektive Triglycerider och HDL.
Exempel: Totalkolsterol på 7 och HDL på 1,8 ger en ratio på 25 % HDL av total och ett tecken på en mycket frisk kropp. Däremot en total på 5 och ett HDL på 1 ger 20 % ratio och en signal till att göra livsstilsförändring, som jag kommer till senare.
Att äta bra fett i form av olivolja, ägg, fet fisk och nötter skapar mindre Triglycerider, än om man äter dåliga fetter som friterat och halvfabrikat.
Då tittar vi på nästa markör som är Triglyceriderna delat med HDL som skall vara under 2. TG på 2 och HDL på 0,9 ger 2,2 i ratio och signal om förändring, men ett TG på 2 och ett HDL på 1,3 ger en ratio på 1,5 och signal om att kroppen är frisk. Detta skall givet ställas i relation till om man redan har en hjärtsjukdom i botten och att doktorn säkerställer vidare komplikationer.
Varför skriver man i rekommendationer om kolesterol att allt över 5 mmol/l totalkolesterol är farligt och bör medicineras?
Jo därför att samma företag säljer kolesterol mediciner för 100 miljarder per år.
Om man nu pressar ner kolesterolet till det minimala, vad får vi för konsekvenser?
Svaghet i kropp och knopp, presumtiva depressioner och inte minst avtagande sexlust, bra va! Men då får ju samma företag sälja mer mediciner av annan art för att täcka upp dessa behov också.
Så vad är då lösningen:
En kombination av bra kost och regelbunden träning gör susen.
En tarm med bra bakterieflora behöver mycket gallsalter för att bra fetter skall tas upp i kroppen och att hormonella produktioner skall startas. Dessa gallsalter görs av HDL i levern och blir det brist på HDL i levern så går man ut till blodbanan och sänder in lite ”skräpkolesterol” i form av LDL till levern så dessa kan användas till gallsalter.
Hur kan vi då öka denna omsättning? Jo genom att äta växtsteroler eller vattenlösliga fibrer i form av grönsaker och frukt och öka mängden probiotika i tarmen så inträffar denna process och du kan strunta i medicinerna. Att avstå från snabba kolhydrater och socker gör så du minskar oxidation av fett i dina celler och du får mindre inflammationer och du höjer andelen HDL som ser till att du håller dig frisk länge. Om vi sedan tittar på det andra värdet och dess förhållande så siktar vi in oss på Triglyceriderna som generellt är det fett vi lagrar i våra packväskor, så finns det en sak att göra, intervallträning 3-4 gånger per vecka.
Det kräver lite jobb av dig men det är värt det och du slipper medicinera, så nu tar du kommandot över din kropp.
Hälsningar
Mats