Klimakteriet- dags att fixa kroppen inför andra halvlek!

Jag möter så mycket kvinnor i mitt arbete som går igenom en svår period i sitt liv när de kommer till klimakteriet, men det är ju ingen sjukdom som skall bemästras utan en fas i livet där förutsättningar förändras och man får en signal om att balansera sina system.

Idag skall jag försöka ge mig på att förklara vad som händer och vad man kan göra åt saken, trots att jag är man och inte vet hur det känns egentligen.

Kvinnan kommer i klimakteriet vanligtvis i 50 års ålder och då signalerar kroppen att du skall sluta producera barn med att stoppa ägglossning och menstruation. När detta händer så går produktion av flera hormoner ner som östrogen och progesteron.

En följd av detta kan ge värmevallningar, humörsvängningar och depression, men låt oss försöka reda ut begreppen och se vad som föregår detta tillstånd och om vi kan förebygga på något sätt.

Stress
Vi ser ett givet samband mellan tarmfunktion, nervsystem, hormonproducerande körtlar och hur hjärnan upplever stress och smärta. Detta kopplas sedan till känslor, sömn och diverse symtom jag skall återge här.
Om vi sett ett mönster av stress hos en kvinna mellan åren 30-45 så påverkar det givet binjurar som försöker hålla uppe tempot i kroppen och skapa energi. Det nervsystem som kopplas på vid stress är sympatikus och ger som följd en mage/tarm som stannar, minskade kroppsvätskor (muntorrhet), mer inflammationer, blodet prioriteras bort från könsorgan och därmed mindre sexlust. Vakenhet förstärks, sämre sömn och kroppen går på fullt pådrag.

Symtom
När nu kroppen kommer till en punkt i livet av omställning så förstärks detta tillstånd med sympatikus påslaget. På grund av tarmens problem så får inte kroppen tillräckligt med serotonin och man kan ledas in i depression. Kvinnan har i jämförelse svagare binjurar och belastas nu enormt, varför i nästa steg också sköldkörteln belastas som skall ge njurarna energi i form av ett hormon som heter T3. Sköldkörteln styr också vår temperatur vilket nu åker hiss upp och ner och vi skapar värmevallningar.

När nu hormonerna östrogen och progesteron går ner så förstärks detta med lägre serotonin nivå och dessutom viktökning genom det låga progesteronet.

Om man nu slår ihop detta till en salig blandning så får man en kropp som både gasar och bromsar samtidigt, är vätskesvullen, lägger på sig vikt, har små ont, inte kan gå på toa och det sista den vill är att ha sex. Ska det vara så här?
Dessutom är man trött fast det går inte att sova. Nästa diagnos är fibromyalgi. När nu magen sats ur spel kan vi se en ökad benägenhet för B-12 brist med sämre mental kapacitet som följd.

Det här måste fixas till!!!

Motsatsen till sympatikus är parasympatikus och som kopplas på med hjälp av lugn andning, meditation, gå i skogen, dansa eller liknande. Kvinnan vill ha närhet i detta tillstånd men inte givet att detta innebär sex och där krockar ibland det kvinnliga och manliga signalsystemet (har jag hört).

Träning
Många kvinnor som upp till klimakteriet tränat regelbundet kan få avsevärt mindre känningar av dessa besvär. På grund av träningen hålls östrogenet på en bättre nivå och träningen håller igång tarmen och med endorfinets hjälp balanserar hela systemet.

Nu skall vi lugna ner binjurarna med att ta omega -3 kapslar, 2+2 per dag eller motsvarande mängd jättenattljusolja, sedan tar vi vitamin D-3, 4000 IE per dag och dessutom 50 miljarder probiotiska bakterier per dag.
Du kan också köpa en bra aloe vera och ta 6-10 cl per dag som stärker magens arbete.

Dessutom så behövs träning, men är du inne i problemet redan så tar du det lite piano och börjar med promenader och t ex zumba. Är du däremot på väg mot klimakteriet så kör du lite hårdare.

Vad ska man äta?
Du kan förstärka systemet med kväveoxid och bioidentiska hormoner också!!! Va?
Kväveoxid kan du skapa i kroppen av nitrater, men också av aminosyran arginin. Detta gör att parasympatikus förstärks och vi lättar på trycket. Bioidentiska hormoner är t ex fermenterad soja (absolut inte något genmanipulerat) eller så kan du äta råg.

Nu skall du också äta lite annorlunda, mindre mängd kolhydrater, mer protein och bra fetter. Ta bort all mjölmat och ät mer kolhydrater från grönsaker, se till att få i dig 150 gr proteinmat till varje måltid och sedan komplettera med bra fetter från oljor, frön och nötter. När njurarna är i balans och din kropp känner sig lugnare och du sover bra så kan du med fördel använda dig av periodisk fasta som du kan läsa om i tidigare inlägg, men detta först efter att du kommit i balans.

Gör du alla dessa insatser så blir följden att magen mår bättre, inflammationerna försvinner, minnet blir bättre, sex blir roligare, förbränningen tar fart, livet blir kul, du får bättre sömn, mer matlust fast vikten går ner.
Du skapar mål, vision och integritet.

En sak är helt given tjejer- träna inför andra halvlek i livet.

Hälsningar
Mats