Hur mycket vatten skall man dricka!
När man tänker till på att vår kropp består till 60-70% av vatten så förstår man hur oerhört viktig denna beståndsdel är för vår hälsa och välmående. Genom evolution har vi ju en gång klivit upp ur vattnet och anpassat oss som landvarelser, så vårt förhållande till vatten är nog mycket mer betydelsefullt än vad vi förstår.
Balans
Varje dag så måste vi sköta balansen gällande vatten i vår kropp och i våra celler och detta sköts med intag och uttag av vätska. Vi tappar vätska under dygnet genom urinen och med svettningar och följaktligen måste den ersättas med nytt vatten.
Lite slarvigt så brukar vi hälsoförespråkare uttrycka behovet av 8 glas vatten per dag som en bra måttstock, men det kan i själva verket vara för lite för en del och för mycket för andra. Det är dessutom olika från dag till dag beroende på aktivitet, väder eller arbetsförhållande.
Är det sommar och varmt så blir det naturligt att dricka mer, men du blir lika uttorkad i kyla om du är ute och aktiverar dig. När du andas ut så kommer det ut koldioxid och vatten. En skidåkare andas ut 1 liter vatten i timmen. Om du arbetar vid maskiner eller instrument som alstrar värme så drar det vätska ur dig och du behöver dricka mer. Byter du temperaturförhållande genom att komma utifrån in i ett förråd så tar det några minuter innan kroppen anpassar sig till nytt läge och då går det åt extra vätska. Så vi behöver hela tiden justera balansen av vätska i vår kropp.
Törst sköter förstås detta på ett fantastiskt sätt men det är inte givet att det hela tiden fungerar. Säg att du väger 75 kg och att du då har 50 liter vatten i kroppen så signalerar kroppen törst vid 1-2 % brist, dvs vid ungefär 0,5 till 1 liter. När då törsten signalerar kan det redan vara så att du ligger i påtaglig brist, nya studier visar att 2/3 av oss är konstant uttorkade eller i alla fall brist på vätska.
Vätska som vätska?
Ersätter vi vätskan med kaffe, te eller läsk så är de flesta av dessa vätskedrivande med sitt innehåll av koffeinliknande ämnen, så svaret är entydigt, drick vatten.
Signaler att ge akt på:
- Trötthet och humörsvängningar
- Hunger även om du ätit
- Rygg eller ledbesvär
- Torr hud och påtagliga rynkor
- Oregelbunden urinering eller förstoppning
En frisk person skall kissa 7-8 ggr per dag och går det längre tid så indikerar det vätskebrist. Urinen skall vara ljusgul och inte mörk, men det finns fällor även här då vitamin B 2 ger en väldigt ljus färg, så tar man multivitamin så är det inte en bra indikator på att man dricker tillräckligt.
Det finns också studier som tittar på vätskeinnehållet i maten och påvisar att rätt kost plus 1,5 liter vatten om dagen är ett bra mått, men du måste hitta din egen nivå som är rätt för dig. Att dricka vatten konstant är också det lika farligt för då påverkas matsmältningen så vi får sämre upptag och senare även halsbränna och magkatarr.
Kronisk vätskebrist ger:
-Matsmältningsproblem, förstoppning
– Urinvägsinfektion
– För tidigt åldrande
– Högt kolesterol
När vi blir äldre så får vi lite sämre kontroll på törstsignaler och vi får oftare vätskebrist, likaså människor som medicinerar mycket tenderar att få brist i intag av vatten.
Vad göra:
Här i Sverige är vattnet helt ok men jag förespråkar ändå att sätta in ett filter på kranen hemma så eventuella bismaker tas bort och vi alltid får kallt och gott vatten. Det räcker ofta med ett vanligt kolfilter och kanske lite kylning så är det enklare att ge kroppen det där extra glaset som behövs. Smaksätt med gurka så får du lite mineraler extra. Att köpa vatten på flaska kan inte vara försvarbart i perspektivet om miljö och hållbarhet, om vi sedan får tag i vatten från en berikad källa är det ju att överväga.
Sammanfattning:
- Lyssna till din kropp.
- Urinen skall vara svagt gul.
- Drick 7-8 glas vatten om dagen.
- Får du springa och kissa på nätterna och får din sömn störd så sluta drick ett par timmar innan du skall sova.
Hälsningar
Mats