Hur många påsklunch klarar man egentligen?

Nu är påsken här med allt vad godsaker och felaktiga val innebär, men det behöver inte vara så farligt bara man begränsar sig lite. Finns det någon anledning till att må dåligt för det eller försöker jag skapa ett dåligt samvete, absolut inte. Men det kommer en ”baksmälla” vare sig man vill eller inte i form av extra kilon runt midjan, förändringar i fysisk status eller att man mår dåligt av allt frossande.
Kan man göra det lite smartare så kanske man kan använda några extra lediga dagar till att faktisk må bättre, när vi startar upp igen efter helgen.
Allt handlar om smarta val denna vecka, att se till att balansen hålls mellan intag och uttag och att vi väljer med förnuft.
Här kommer en checklista som du kan ta med dig in i ledigheten och som påminner dig lite om att göra rätt saker.
När det gäller maten så är de flesta påskbord uppdukade med bra råvaror och inga halvfabrikat. Så rena produkter som möjligt är att rekommendera och förstås gärna ekologist. Tänk på att sillen ligger i sockerlag så ät med måtta, gravlax såsen är rejält sockrad och patén eller korven har doppats i socker, för att inte tala om allt godis som ligger och hotar i skålar på vartenda litet bord man vänder sig mot. Påskäggen rämnar över och vi äter 50 % mer godis dessa dagar mot alla andra helger på året.
Det som gäller här är att tillfredsställa kroppens behov av mättnad genom att äta med struktur på de tider du brukar. Gå upp och ät frukost ordentligt med gröt och ägg eller fet yoghurt och nötter med bär eller en omelett. Bra med protein är nyckeln här som snabbt skapar mättnad. Gå inte och vänta hela dagen på en sen påsklunch för att sedan smälla i dig flera tusen kalorier på en gång, för då slår kroppen bakut.
Välj bra mat
Tänk på att äta mat som är nära naturen som ägg, fisk, sallader, fågel, ost, bär, nötter, smör och yoghurtsåser.
Äter du smart på detta sätt så kan du sedan unna dig en ost tallrik med tillhörande kex och päronhalva.
Efterrätt får vi inte glömma och då är det ju smart att tänka på det som kanske slår allt, choklad. Leta rätt på efterrätter gjorda på mörk choklad, gärna 80 procentig, då mår kroppen kanon. Denna kakao ger massor med antioxidanter, höjer mättnadskänslan och ger bra energi. Den ger nämligen korta fettsyra kedjor som kroppen gärna använder som energi, så gör en egen choklad mousse på mörk choklad och du blir nöjd efter en liten skål. Söta med Stevia för den höga kakaohalten gör den lite besk och Stevia gör ingen skada. Kakao innehåller anandamine som blockerar smärtkänsla och oroskänsla, varför choklad kan skapa ett beroende, men i detta fall utan problem.
Motion
Sist men inte minst så pratar vi lite om långa promenader före måltiden, vilket kommer att göra så att maten smakar ännu bättre. Lägg in ett träningspass varje morgon med powerwalk och lite intervall i backarna så tycker kroppen att du är värd lite extra gott.
Om du sedan kör ett extra varv i trädgården med lite krattning så hjälper du tarmens arbete med att behandla den eventuellt onyttiga maten. Glöm inte att alkohol bidrar med mycket kalorier så begränsa lite grand och städa undan godiset efter lördag, för man behöver inte äta upp allt som blev över bara för att det kom lite få påskkärringar.
Själva firar vi påsk med mycket jobb i trädgård och lite extra löpträning i backe, för att sedan äta fisksoppa med ett glas Chablis till.
Hälsningar
Mats