Hur beter vi oss egentligen!

Idag skall jag försöka göra en djupdykning i våra känslor och hur det påverkar vårt beteende.
När jag skriver om hur vi skall ta hand om oss och sköta de små systemen i muskler, tarmen eller varför hjärtat behöver ett visst mått av belastning, så är det inte för att jag skall framstå som någon bror duktig eller försöka mästra er på något sätt. Det har en mycket djupare betydelse än så och det handlar om din lycka och framgång.
Förändringar
När du ändrar din kost och börjar äta efter ett nytt och kanske mer hälsosamt sätt så ger det signaler till ditt medvetande att du gör något bra. Om du sedan tränar kroppen fysiskt och sedan sover gott på det så ger det samma signaler. Detta skapar en positiv känsla och som jag tidigare berättat så smittar positiva känslor.
Dessa små förändringar i vardagen gör att kroppen känner sig nöjd med tillvaron och till och med tacksam för vad vi har. En nöjd kropp som skapar positiva känslor uppträder på ett bejakande sätt och omfamnar lustfyllda utmaningar.
Alla vill må bra och känna kraft och lust, alla önskar sig framgång och lycka, men går det att vara sin egen lyckas smed. Jag vill tro det.
Tacksamhet
Som jag skrev förra veckan så hänger mage/tarm tätt samman med din hjärna. Så mår vi bra i magen så tänker vi positivt och uträttar underverk.
Människor som är tacksamma för det man har hanterar stress bättre och sprider positiva känslor till omgivningen. De når sina mål lättare, vilket förklarar hur ledare som mår dåligt hanterar stress sämre, sprider dåliga känslor omkring sig, är missunnsamma och får ändå sämre resultat.
Om du bestämmer dig för att ta tag i 3 viktiga beståndsdelar, kost, träning och sömn så kommer kroppen att svara med nöjdhet och vara dig evigt tacksam.
Detta kommer att påverkas:
Dopaminet frisätts lättare och du känner dig belönad, vilket gör att kroppen får mindre sug efter ersättningssubstans som socker eller alkohol.
Testosteronet ökar och du får högre förbränning och sexuell tillfredställelse.
Inflammationsprocesser minskar och immunförsvaret stärks.
Stresshormoner minskar.
Blodtrycket sjunker.
Blodsockret sjunker.
Att faktiskt tänka till lite på allt bra man har och allt man kan vara tacksam över skapar än mer positiva känslor. Att skriva ett litet tack för att du finns ger inte bara en god känsla hos mottagaren utan även du får känslan av att det finns saker att vara tacksam över.
Att någon gång per vecka sända medvetandet en tanke hur mycket du har att vara tacksam över.
Själv så kör jag ganska hårt med mycket jobb och resor, men på alla mina föreläsningar runt om i landet så berättar jag att min träning och min petighet med kosten ger mig stor tillfredställelse. Min kropp tillåter mig att göra allt som jag älskar och som jag tycker är roligt. Jag åker skidor med mina söner, jag spelar golf med min fru och jag tränar med mina kompisar 4 gånger per vecka. Jag gör saker som jag älskar.
Det här är jag tacksam för att få göra och detta skapar även mina framsteg på det professionella planet utan att jag egentligen tar i så mycket.
I hälsans tjänst
Mats