Fler och fler har besvär på grund av arbetsplatsen!
Fler sjukskrivningar på grund av stress och psykisk påfrestning än av fysiska åkommor, hur kommer det sig? Att en miljon svenskar lider av relaterade problem kopplat till psykisk påfrestning, är det verkligen arbetsplatsens beskaffenhet, ledningens inkompetens eller just tidens tand?
Varför träffar man otaliga människor varje vecka som uttrycker en känsla av otillräcklighet? Man orkar inte med alla måsten när media talar om hur vi skall vara för att duga, när barnen vill ha sitt, jobbet kräver ständig utveckling, man skall vara god och glad och mamma är sjuklig och bor 25 mil bort och syrran får ta hela smällen.
Varför är det så att det mest drabbade yrkesgrupperna är lärare, vårdpersonal och socialarbetare? Förstås är det de som är mycket utsatta för samhällets snålhet, när de skall ta hand om stressade barn eller utslagna människor på samhällets botten.
Vad händer då när dessa stress symtom behandlas med mediciner av alla olika slag bara för att läkarna skall avhända sig ytterligare ett problem med att symtomlindra. Att medicinera en ångest för att inte klara av jobbet med betablockerare är som att laga en rostig bil med plastic padding, vi gör ingenting åt orsaken.
Rätt och fel val!
Vårdpersonal som stressar för att hinna med mesta möjlig inom budgetramen tenderar att göra fel val när det kommer till den egna hälsan. Man tar enkla lösningar på kostintag istället för näringstäta och smarta val, att jobba natt och äta mackor är inte ett smart val.
Som kompensation till detta så blir det mer sockerintag och därtill eventuellt nikotin för att ge belöningssystemet en lite skjuts att det är ok trots allt. Detta gynnar inte stress balansen utan tvärtom så avspeglar det sig i beteendet som lätt blir frustrerat och negativt.
När sedan ledig tid infinner sig så är det lätt att ta till lite alkohol för att kroppen vill ha en belöning efter en veckas slit och en kick att du duger som du är.
Vad gör då alla som tycker att livet är toppen och jobbet går som en dans och som har balans mellan krav och inre kraft? De har hittat det gyllene snittet eller sin egen väg framåt och då skapas nya möjligheter till personlig utveckling och de hittar utan problem argumenten som tackar nej till sådant som stressar och bejakar det som som ger kraft kreativitet och glädje.
Vad är då det gyllene snittet?
Stress pushar oss framåt men det krävs återhämtning dess i mellan. Så träning 3-4 gånger per vecka skapar möjlighet för kroppen att sova gott vilket är ett måste. Äta förnuftigt med 3 ordentliga mål om dagen med tyngdpunkt på bra fetter, rena proteinkällor, grönsaker och näringstäta kolhydrater.
Bort med socker, läsk och vetebröd som triggar stressen.
Sömnen skall prioriteras och läs en bok vid sänggående så får hjärnan lugn och ro när den skall processa det som hänt under dagen.
Återkoppling
Slutligen tillbaka till jobbet, när är det tillräckligt ? Bestäm tillsammans med chefen vad som förväntas av dig och se till att det återkopplas hela tiden, om du inte vet vart ni skall då vet du ju inte när ni är framme.
Kan du säga till dig själv på fredagen att nu har du varit duktig denna vecka också, så nu får du gå och shoppa eller fixa naglarna inför helgen så startar återhämtningen omedelbart.
Här gäller det ju att ledarskapet är ett ledaragerande och att man visar med eftertryck vart vi skall och när vi är framme. Men det är klart att landstinget som hela tiden bara är efter och aldrig nöjda med sin prestation har ju svårt att uttala detta till personalen.
Ni behövs, bara så ni vet!
I hälsans tjänst
Mats Petersson