Cacao är antagligen planetens populäraste träd!

När vi nu har lagt våra nyårslöften om träning eller viktnedgång så kommer förstås frågan om man aldrig får äta något gott som choklad. Visst skall vi göra det, tvärtom så beordrar jag er att äta lite choklad varje vecka, men inte vilken choklad som helst.
Den helt råa cacaon är så besk att den nästan är oätbar, men vi kan äta en 75 % utan vidare och om vi äter den som sötats med Stevia så blir det riktigt bra.
Inflammationer
Magbakterier bryter ner och fermenterar innehållet i mörk choklad och bildar antiinflammatoriska ämnen som främjar din hälsa.
Så om man äter lite tillskott av probiotika och sedan en choklad mousse på mörk choklad så skapas ämnen som verkar kunna minska inflammation i hjärt/kärl vävnad.
Om du däremot äter mjölkchoklad så stoppar du i dig både pastöriserad mjölk och socker, vilket då tvärtom skapar inflammationer i vävnader.
När vi stressar skapar kroppen fria radikaler som ger inflammationer och skador och till och med svår sjukdom. Motståndet mot detta heter antioxidanter och mängden antioxidanter i mörk choklad är 20 ggr mer än i blåbär som anses väldigt bra.
Choklad sänker även kolesterolet LDL vilket skadar vårt hjärt/kärlsystem.
Cacao hjälper kroppen att utsöndra endorfin vilket får kroppen att slappna av efter en stressad dag och ännu bättre blir det när vi pratar om signalsubstansen serotonin som utsöndras i större mängd med hjälp av cacao. Serotonin måste finnas i rätt mängd för att kroppen skall må bra och komma till ro, därav kan vi se sambandet mellan chokladbegär och nedstämdhet, men än en gång, det fungerar inte med mjölkchoklad.
Mer bra saker om cacao:

  • Motverkar inflammationer
  • Motverkar diabetes
  • Motverkar fetma
  • Tar ner kortisol
  • Tar ner stressen

Minskar stressens skadeverkan
Gör en god choklad mousse till helgen på 75 % cacao och sötad med Stevia.
I hälsans tjänst
Mats