Benskörhet – står du på stadiga ben?

Benskörhet blir allt vanligare i vår del av världen och framför allt så har en stor del av vår population som kommit att passera 50 års ålder en försämrad bentäthet. Hur kommer detta sig och vad skall vi göra åt det? Vi skall ha en lite byggarskola för vårt skelett idag.

Skelettet bygger sig starkare varje dag från det att vi föds upp till en ålder av 25 år, för att sedan hålla sig ganska stabilt till att sedan börja brytas ner vid stigande ålder. Detta förutsätter att vi behandlar och underhåller kroppens byggfundament på ett riktigt sätt.

Enligt följande:

1/ Träna kontinuerligt så att skelettet belastas och därmed bygger solid benmassa och det gäller även under uppbyggnad i unga år upp till 25 års ålder, så att inte nedbrytningen startar från en signifikant lägre nivå.

2/Sköt din kost och var noga med de näringsämnen som bygger benmassa.

3/ Om du råkar ut för annan sjukdom, se till att mediciner du får inte belastar skelettet utan att du vet om det.
Kroppen har 2 typer av celler som skall samverka när det kommer till att bygga benmassa. Den ena heter osteoblaster och arbetar för att cementera näringsämnen till en hård massa som tål belastning. Den andra cellen heter osteoclaster som jobbar med att tömma ut förbrukad eller dålig benstruktur så den kan ersättas med ny. Dessa 2 celltyper har ett balansförhållande som är viktigt att upprätthålla. Osteoblaster som bygger ditt skelett skall göra ett protein som heter osteocalcin och detta är helt avgörande för att ny benmassa skall bildas, detta protein kan inte göras om det inte finns vitamin K2 närvarande och det skall vi titta närmare på här.

Det krävs 4 viktiga näringsämnen för att bygga vårt skelett:

1/ Calcium- Sesamfrön, spenat, mandlar, broccoli, yoghurt eller kanske det allra bästa, äggskal (!!)
2/ D-vitamin från solen eller till vintern så tar vi tillskott om 4000 IE per dag.
3/ K2- Calcium-tillskott skall innehålla vitamin K2 för att vara verksamt. Detta är en fettlöslig vitamin som därför lätt kan innehålla tungmetaller som kvicksilver eller bly, vilket faktiskt kan vara fallet med flera kosttillskott. Så då kan man äta calcium i tron att man skyddar sitt skelett och istället orsakar man urkalkning genom tungmetallerna. Att få i sig vitamin K2 kräver att man äter fermenterade grönsaker som Kimchi eller dricker Molkosan.
Har man en väl fungerande och frisk tarm med mycket bra bakterier så kan tjocktarmen tillverka vitamin K2.
4/ Magnesium krävs för att en stark benstruktur skall bildas av de andra ämnena som utgör cement och armeringsjärn. Så sammanfattning av detta block är att ett kosttillskott för att stärka skelettet skall innehålla dessa 4 ingredienser eller att man får i sig dessa var och en för sig.

Mediciner och övrigt som kan förstöra:
Vid höga blodfettvärden så får ju många statiner som medicin att ta ner dessa, nu kan vi ju göra det på annat sätt vilket du kan läsa i tidigare inlägg här på hemsidan. Statiner har visat sig blockera upptaget av vitamin K2 och är därför en grogrund för en sämre benstruktur och med det andra problem.

Antidepressiva mediciner gör att serotoninet kommer att variera och har visat sig i studier ha en negativ påverkan på inlagring av benmassa, så om detta inträffar att du blir deprimerad, så försök att ändra på detta också vilket har en synergieffekt även på depressionen.

Osteoporosmedicin har ofta den verkan att de blockerar osteoclaster så att nedbrytningen stoppas, men man biter sig i svansen då denna samverkar med osteoblaster för att bygga upp ny massa, så denna medicin skapar istället mer benskörhet. Jag kommer i alla fall aldrig att ta något sådant utan istället skapa förutsättningar själv.

Andra negativa faktorer

Rökning och alkohol försämrar absorbering av calcium.

Läsk och framför allt light innehåller mycket fosforsyra och här skapar alltid kroppen en balans mellan calcium och fosfor, varför ett ökat intag av läsk signalerar kroppen att utsöndra calcium från skelettet för att balansera det förhöjda fosforvärdet, så kasta läsken.

Vad kan jag göra idag?
Kroppen försöker alltid att vidmakthålla ph-balans genom olika system i kroppen, ett sätt är att utsöndra basiska mineraler som calcium och det skapar förstås sämre benmassa. Så börja med att hjälpa din kropp att hålla ph värdet i balans med att dricka Aloe Vera eller äta brännässla och till vardags äter du också spenat, broccoli, mangold och romansallad.

Samt – den kanske bästa medicin av alla TRÄNING

Hälsningar
Mats