Är sommaren slut och mörkret här?

Samma sak varje år, nu sitter man kl 21 och ojar sig att mörkret faller och solbrännan är borta.
Denna fantastiska sommar med massor med sol och D-vitamin borgar väl för att vi skall klara hösten utan förkylningar eller depression.
Det finns en så kallad halveringstid för detta också, det tar slut snabbt, så därför måste vi fylla på. Det behövs 14 dagar i solen runt ekvatorn med förnuftigt solande för att förråden skall fyllas av D-vitamin, men det har inte jag tid med för jag skall vara i nord Norge och i Luleå stora delar av hösten och jobba så hur blir det då. Det finns klara forskningssamband mellan D vitaminbrist och depression, men också demens och Alzheimer.
Tänk efter – mormor på servicehemmet går på promenad i kappa och slokhatt och får ingen sol som ger D- vitamin och kanske av detta blir gammal för fort.
Själv bävar jag lite varje år inför höstens antågande för jag vet att november skulle jag vilja lyfta ur kalendern men redan efter nyår när ljuset kommer börjar jag leva igen. Min lösning är att ta D- vitamin som tillskott för jag kan inte åka en vecka i månaden till solen och så är det för de allra flesta som bor i Norden.
Köp en bra D-3 på hälsokost och ta sedan 5000 IU ( internationella enheter) per dag från oktober till februari så kommer det att hjälpa till.
Om man kommer från en annan del av världen, genetiskt, så kan det vara så att enzym uppsättningen är ändrad så att kroppen räknar med att solen lyser jämt. Flyttar man sedan till den kalla norden och lampan är släckt 6 månader om året så kan det skapa stora bekymmer och man behöver ta mer än detta rekommenderade intag men det är specialfall.
Annars rekommenderar jag långa promenader under hösten så du får lite extra och sedan äter vi fet fisk. Jag återkommer när jag gjort min egen D- vitamin som jag kan gå i god för.
Sköt om er så länge.
Mats Petersson