Genmanupilation – Det är dags att sätta ner foten rejält!!

matsvision-genmanupulering

Jag har i större delen av mitt liv försökt leva så sunt som möjligt med så lite gifter i min omgivning, som jag haft förstånd till.

När jag de senaste 25 åren sysslat mycket med kostens betydelse för att förhindra sjukdom och istället proaktivt arbetat med prestation och lust, så kan man inte bortse från att det finns andra människor som bara ser till profiten och fullständigt struntar i konsekvenser.

Här kommer genmanipulering(GMO) in i bilden, som en allt mer skrämmande faktor i våra liv. Men vi kan faktiskt välja vad vi stoppar i oss och avstå från sådant som gör skada.
Låt mig berätta om produktion av majs och soja i Nord och Sydamerika:

Alla som bedriver företag har givet i sikte att optimera förtjänst och position på marknad. En faktor som begränsar denna utveckling är ogräs runt grödorna och därför sprutar man ogräsmedel på fälten för att hindra tillväxt av dessa. Nu tål ju inte grödan hur mycket gift som helst för att inte själv ta skada så då finns en försiktighetsprincip som bör råda när det kommer till ekologisk balans.
Ett väldigt effektivt bekämpningsmedel som vi alla stött på någon gång heter Roundup och tar kål på allt som vill växa naturligt.
Nu har forskare genmanipulerat majs och soja så att den tål Roundup och följaktligen kan man bespruta skörden utan att grödan tar skada!! Äter vi sedan dessa produkter så får vi i oss Roundup i kroppen (hemsk tanke) och vad händer då. Kroppen måste reagera som mot vilket gift som helst och sätta in motåtgärd och det är mikrober (bakterier) som finns i tarmarna. Det blir stor åtgång på dessa bakterier och de dåliga bakterierna får överhand och växer till vilket skapar sjukdom som inflammationer, läckande tarm och mat allergi. En biprodukt av denna process är ammoniak som inte kroppen orkar hantera i längden utan skapar andra sjukdomar som hjärtsjukdom och diabetes.
Den aktiva substansen i bekämpningsmedlet heter Glyphosate och produceras av ett företag som heter Monsanto. Substansen blockerar leverns avgiftning så att alla möjliga sjukdoms processer kan ta sin början i våra kroppar. Det som blir ännu mer oroväckande är att stora delar av dessa skördar i Sydamerika går på export som djurfoder till Europa och som vi sedan äter när vi grillar på lördagskvällen.

I Argentina så finns det 18 miljoner hektar mark där man odlar soja och majs som är besprutad med detta bekämpningsmedel. Andelen barn som föds med missbildningar är skyhög och cancer fallen ökar lavinartat. En stad i Argentina som heter Malvinas omges av stora fält med odlingar av dessa båda grödor och som besprutas med detta växtgift. Där är andelen missfall 100 gånger högre än i övriga landet!! Vem vill bilda familj där?

Grocery Manufactured Assosiation (GMA) som är en sammanslutning av företag som i många fall använder dessa bekämpningsmedel för att vinstoptimera men som struntar i om vi tar skada av processen har framgångsrikt lagt ner 100 miljoner dollar för att motarbeta genomförande av en lag som kräver märkning av produkter som är genmanipulerade. Ett upprop till bojkott är på sin plats.
Jag skall fortsätta att syna hur det ser ut i Sverige och vilket djurfoder vi har till kor, kyckling och grisar, och jag hoppas det ser bättre ut.
Det vi i alla fall skall göra är att köpa svenskproducerat och ekologiskt för vi har bara en kropp i detta liv och om vi inte sköter om den vart skall vi då bo.

I hälsans tjänst
Mats Petersson

Mer kunskap om periodisk fasta!

periodisk-fasta-5-2-matsvision

Förutom det rent estetiska med mindre bukfett och bättre muskel metabolism så beskriver forskare en del andra effekter och det måste vi titta på.

Det man pratar om heter IGF-1 och är ett hormon som vi måste ha för att överleva. Detta bildas i levern med hjälp av insulin och på ”uppdrag” av tillväxthormonet som producerats på natten i hjärnan. Detta hormon skall hjälpa kroppen att repareras och ge tillväxt, inte minst muskulär tillväxt. Men det visar sig också ge tillväxt på cancerceller och det är ju skrämmande.
Ökat intag av protein ger mer tillväxthormon och högre andel IGF-1, vilket alltså innebär högre cancer risk? Då har man bara tittat halvvägs i biokemin.
Vi skall titta på något som heter IGFBP-3 och IGFBP-1, dessa båda hormoner bromsar effekten av IGF-1 så det inte finns så mycket fritt IGF-1 snurrande i kroppen där det kan göra skada och felaktig tillväxt.
IGFBP-1 är styrda av insulinnivån i kroppen och är mest effektiv i sin balansering av IGF-1 vid låga insulinnivåer medan vid höga nivåer tappar det sin effekt vilket gör att IGF-1 får snurra ut i kroppen och göra mer skada än nytta.
Så kontentan blir enligt följande: Vi skall ha IGF-1 för tillväxt men balansera det med IGFBP-1 och 3 vilket vi uppnår med en bra kost av nyttiga fetter, bra protein och kolhydrater från grönsaker, vilket ger ett lägre insulinsvar och garanterat balans mellan IGF-hormonerna.
Om vi sedan lägger till motionen så blir insulinkänsligheten bättre och kroppen behöver mindre mängd för att hålla balansen. Detta skapar bättre viktkontroll, bättre muskulär tillväxt och dessutom motverkar det cancer istället för att skapa.

Låt mig återgå till den periodiska fastan och dess verkningar. Att äta 500 kalorier om dagen i 2 dagar och sedan äta skräpmat resten av tiden som beskrevs i någon av studierna gör mig närmast förbannad. Hur knäpp får man vara.
En del människor beskriver att de testat 5/2 men att de kompenserat sitt minskade energi intag en dag med att äta extra mycket dagen efter och därmed över tid inte fått någon effekt. Då tycker jag att 16/8 kan vara ett bättre alternativ, där man får äta sig mätt varje dag och man kanske pinar sig mindre. Helt klart är att vare sig man väljer 5/2 eller någon annan variant så är valet av näringsämnen och råvaror fortfarande lika viktigt. Dessutom är ditt mind-set kanske det allra viktigaste, har du bestämt dig?
Använd dig av en struktur i kost och träning så får du resultat oavsett vilken variant du väljer.
Senare i höst kommer du att kunna välja en variant som passar ditt mind-set och följa det under 28 dagar med mig. Detta ber jag att få återkomma till här på hemsidan.

I hälsans tjänst
Mats Petersson

Periodisk fasta! Svält eller balansering av kroppens funktioner?

Vi är väl många som följt utvecklingen av vårens diet fluga 5/2- ,vad är det och vad händer egentligen i vår kropp? Vilka passar det för och vilka skall inte ge sig in i detta.

Jag tänkte ge min syn på fasta och även räta ut några frågetecken.

Periodisk fasta innebär att man har kalorirestriktion under en period för att sedan äta lite mer andra tider under t.ex en vecka. Så 5/2 innebär att man äter normalt under 5 av veckans dagar medan man sedan äter strikt i 2 valfria dagar. En variant på detta är att äta 16/8, där man fastar i 16 timmar för att sedan äta sitt tänkta dagsbehov under 8 timmar, förslagsvis mellan 12-20. Det finns även andra varianter på detta som kan varieras efter önskemål och mental förmåga.
Vilka skall inte ge sig in i denna snårskog av kosthåll: Personer med osunt förhållande till mat eller missbruk av annan art. Extremt hårt tränande personer kan få för lite energi vilket kan leda till andra brister i muskler och celler. Personer i psykisk obalans eller utmattning som medicinerar tycker jag också skall avhålla sig från denna variant.
Diabetiker och hjärtpatienter skall också vara försiktiga med fasta och bör rådgöra med dietist, näringsfysiolog eller vårdgivare innan man startar liknande process. Detta tycker jag även gäller personer som gjort gastric bypass.

Vad händer i kroppen?
Vi tar exemplet med 16/8 där man fastar mellan 20:00 till 12:00 nästa dag.
Hormonet kortisol är här väldigt centralt och utsöndras från dina binjurar med start kl 04 på morgonen för att sedan dämpas vid lunchtid.
Detta hormon har som uppgift att väcka kroppen till ny arbetsdag, det höjer ämnesomsättningen i muskler, ökar smärttröskel, tar ner utmattning och stärker motivation, vakenhet och minnesfunktion. Alla dessa funktioner var givet fantastiska att ha förr i tiden när familjen vaknade och det inte fanns någon frukost att tillgå utan man skulle ut och se om det fanns något byte i fällorna.
Den energikälla som här är rådande och avgörande viktig är fett, vilket innebär att man bränner fett hela natten och ända fram till lunch förutsatt att vi inte bryter faste processen med någonting förutom vatten, kaffe eller dylikt. För dig som tränar på morgonen fungerar det med 10 gram aminosyror, vilket heller inte stör processen.
Förr i tiden var det klara skiljelinjer mellan natt och dag, jobb och fritid, så kroppen kände igen när det var stress eller inte. I dag har teknisk utveckling och tillgänglighet gjort att stressen är närvarande större del av dygnet och kortisolet blir istället din fiende och börjar lagra fett till sämre tider. Man kan alltså stressa sig till en övervikt. Den högsta nivån av kortisol är vid frukost, för att sedan minska under förmiddagen.
Om vi kör vårt liv lite för hektiskt med för lite motion och enkla lösningar när det gäller kostintag, så ökar kroppen sin produktion av kortisol och detta innebär sekundärt att blodtrycket höjs och vi får sömnstörningar. Dessutom bryter kortisol ner vävnad som omvandlas till socker och detta ger förhöjda insulinnivåer, med efterföljande viktproblem och mer smärta i muskler och vävnad.

Jag har under större delen av mina 25 år i hälsans tjänst vurmat för att äta frukost som en kung, så hur skall jag ställa mig till detta nu? Vi gör ett försök.
Vid frukost så är kroppen i behov av energi och den gör sig beredd att skeppa ut energin med insulin till alla celler, faktum är att det högsta insulinpåslag du får under dagen är efter frukost. Detta skulle då ge svar på varför mängder av kunder till mig genom åren vittnat om ökad hunger efter grötfrukost och smörgås i jämförelse med att ha ätit fet yoghurt, nötter och ägg. Inget ont om gröten, men lägg till ett par ägg och skippa mackan, allt för att få lägre insulinpåslag.
Om vi då istället fastar till kl 12 och låter kortisolet jobba för oss så kommer ingen hunger och vi orkar dessutom träna och jobba.
Det viktiga är att vi måste äta 40% av dagsintaget mellan 12-13 vilket i mitt fall innebär ca: 1000 kalorier och det ger då viss effekt på paltkoman som inträffar efter lunch. Samma gäller för middag, men det blir svårt att komma upp i 1000 kalorier klockan 19:30 för att sedan stänga kakhålet klockan 20. Så summan blir alltid lite mindre kalorier än vad jag tänkt mig och när helgen kommer är det sista slurken vin och sista ostbiten kl 19:58. Du kommer att kunna följa med på en test under 28 dagar där jag blir din ciceron senare i höst, och där vi tar hänsyn till vem du är och vad du vill.

I nästa inlägg denna vecka skall jag förklara det biokemiska som läkarna snubblat på när de pratar om att förhindra cancer med 5/2 metoden.

I hälsans tjänst
Mats Petersson

Nycklar till ett mycket hälsosammare liv!

ss-active-mature-couple-outdoors-smiling

En enkel lösning på ett komplext problem

Låt oss försöka ge en lite lektion i biomekemi och hur dess verkningar kan vara avgörande för vårt liv och välmående.

Vårt livsmönster har på ett dramatiskt sätt påverkat våra liv de senaste 30 åren, framför allt genom ändrade kostvanor och motionsvanor. Vi gör emellanåt pinsamma försök att skylla på våra gener och anförvanter som inte kan stå till svars eller förklara sig, när det i själva verket är våra livsmönster som är det största felet även om en genetisk koppling kan vara en katalysator till uppkommen sjukdom.

En artikel i Journal of Cancer Research visar att så mycket som var tredje cancersjukdom är direkt relaterad till övervikt.

Om vi då ser på statistiken av svårt överviktiga så har den ökat med 30 % hos vuxna sedan 1980. Än värre är det bland våra barn där ökningen är 50%, så om forskningen håller så kommer vi se en ökning av cancer hos våra barn, och det känns frustrerande att försöka ta in.

Vad är då problemet? Teknikutveckling, stillasittande, ekonomisk tillväxt?

Det är mycket mer invecklat, men som ofta, den geniala lösningen är enkel.

Vi lär oss i skolan om hur hormoner fungerar och dess verkningar i kroppen och knoppen. Idag skall vi prata om två stycken av dessa, insulin och leptin.

Man kan säga att dessa hormoner gör maten till liv i våra kroppar. Leptin produceras i våra fettceller och som pratar med din hjärna om hunger och mättnad, om hur mycket energi som finns tillgängligt och vad som skall göras med den.

Insulin är det hormon som transporterar in energi i såväl muskler som fettceller. Ibland så uppstår ett motstånd mot det egna hormonet och det framkallas av att vi fått ett långvarigt påslag för att det funnits för mycket energi att ta hand om eller mängden fettceller har ökat och bildar mer leptin som skriker, nu räcker det.

En överviktig person har mer leptin i kroppen som försöker få oss att äta mindre, men som bildar ett motstånd mot sig själv och istället skapar inflammatoriska processer i kroppen och med det ökad smärta.

Insulin fungerar på samma sätt, för mycket påslag under en lång tid skapar ett motstånd mot sig själv och kroppen föredrar att öppna fettcellerna för inlagring istället för muskler.

 

matsvision-peakperformance-in-life-1000x550

Vad är då den geniala men enkla lösningen?

Stora svängningar i insulin och leptin nivåer skapas av processad mat, enkla kolhydrater, socker i upplöst form. Avstå från halvfabrikat, läsk, mjölmat (vete), konstgjord fruktos, och välj istället rena produkter som grönsaker, närodlad frukt, bra fetter och protein från blandat animalisk och vegetarisk källa.

Sen är det bra att lära sig att hantera hunger med hjälp av lite fasta, typ 5:2 eller 16:8.

Detta göra att leptin och insulin nivåer balanseras och vi får mindre smärta, bättre viktkontroll och antagligen ett bättre skydd mot vår värsta fiende; cancern.

Att vi sedan lägger till en motionsform som vi tycker om 3-4 ggr per vecka kommer att trimma receptorerna till dessa hormoner vi beskrivit och göra dessa än mer receptiva och” garantera” ett rikare liv.

Du kommer senare att kunna följa mig under ett 28 dagars program där jag  hjälper dig på rätt väg, utifrån ditt startläge och dina ambitioner.

I hälsans tjänst,

Mats Petersson

Vägen till ett hälsosammare liv!

ma-battre

 

 

Behöver man lägga ner flera timmar träning om dagen för att hålla sig frisk och i vid god vigör? Nej det räcker med 20 minuter 3 ggr i vecka så optimerar vi våra kroppsliga funktioner!

Tänket är bara motsatt det logiska, less is more. Vi tar en tripp in i våra muskler för att förklara detta på rätt sätt: vi har tre viktiga muskelfibrer att ta hänsyn till.

  1. Långsamma fibrer med mycket syre och kapillärer och fler
    mitokondrier (musklernas kraftstationer) som omsätter energi. Joggare har mycket av dessa fibrer.
  2. Snabba fibrer som är 5 ggr snabbare än de långsamma och har färre och mer kompakta mitokondrier som används när vi gör temposkiften och styrkepåslag. Lagidrottare, såsom handbollsspelare och hockeyspelare har mycket av dessa fibrer.
  3. Supersnabba fibrer som används när vi arbetar utan syre i snabba rörelser. Idrottare som förlitar sig på ett fåtal explosiva moment, likt sprinters, har mycket av dessa fibrer.

Om vi bara väljer att springa på löpbandet så kommer typ 2 och 3 fibrerna att monteras ner och vi får mindre mängd muskler som bränner fett och skapar ett starkt immunförsvar. Om vi istället kör på så hög intensitet vi orkar under en kort period av 20 minuter t.ex TABATA så händer massor med positiva saker för vår kropp.

  • Förhöjd tillväxthormonproduktion , skapar muskulär tillväxt, stoppar åldrandet
  • Mindre kroppsfett
  • Stramare hud och mindre rynkor
  • Mer energi och högre sexuell lust
  • Ökad snabbhet

 

Om jag nu inte kan köra TABATA, vad göra då? En power walk i en kvart och sedan 10-15 ggr upp och ner för en 20 meters backe, total träning 30 minuter.
Förhöjd tillväxthormon skapar ju högre IGF-1 (ett hormon som ökar förbränningen) vilket dock inte är bra enligt viss forskning. Men hittar vi en balans mellan träning och kost så balanserar kroppen balansen  på IGF-1 på egen hand. För vi vill ha högt IGF-1 men endast i balans.

Detta fenomen skall jag förklara i kommande inlägg, då vi skall gå in djupare på hur det funkar i din kropp och knopp.

 

I hälsans tjänst

Mats Petersson

Livet går ut på att göra roliga saker!

matsvision-orka-vara-ledig-1000x550

 

Livet går ut på att göra roliga saker!

Hur ska man orka en karriär, ett rikt familjeliv och samtidigt ha tid och energi för sig själv?

En rik vardag – vägen till effektivt arbete!

Mängder med studier visar återkommande på en dålig fysisk status hos nästan hälften av vår arbetsföra befolkning, vilket också ger direkt effekt på arbetet. Vad betyder detta för våra företags konkurrenskraft och produktivitet? Att en så pass stor grupp människor egentligen är producerande endast på halvtid är ju en skrämmande tanke. Visst påvisar gärna att man kämpar sig genom arbetsdagen och det är precis vad man gör!

Denna ohälsa leder i sin tur till ökade sociala bekymmer med sämre kommunikation med nära och kära, ökat intag av snabbmat och kompensation i hjärnans belöningssystem med hjälp av socker eller i värsta fall alkohol.

Om vi istället tvärtom ökar vår förmåga till kraftuttag och därmed kan göra roliga saker med de som står oss närmast så blir följden att vi kommer tillbaks till arbetet med kraft och kreativitet och uträttar ett bättre jobb.

 

Hur skall nu detta gå till och vad är de största motverkande krafterna?

  • Nummer ett så är det ett ledaragerande som skall peka ut riktningen med att gå först och inte vara den som sitter kvar längst och jobbar.
  • Nummer två så är inspiration viktig där man påvisar hur enkelt en beteendeförändring går att få till. Detta är dock helt onödigt om man inte som steg tre gör någon form av aktivitet. Om man istället bara släpper folk vind för våg så kommer bara de som är riktigt motiverade att göra en beteendeförändring.

    Den stora massan, de i riskgrupperna, kommer inte att starta en förändring!

  • Nummer tre, vi bestämmer oss för att göra en förändring idag. Det räcker med 28 dagar, en promenad på 5 km 3-4 ggr per vecka. Klockar man tiden dag ett och sedan följer upp det dag 28 ser man en hiskelig förbättring. Jag lovar, det gör underverk. För personen, för företaget!

Jag har under 25 år arbetat med förändringsprocesser i svenska företag och organisationer och jag har träffat flera hundra tusen människor på mina seminarie-turnéer. En sak är helt säker, vi måste upp i fysisk kapacitet, vi måste orka gå 5 km i rask takt på en timme!

Vad som sker ute i vårt samhälle är att människor inte orkar vara lediga för att göra roliga saker med de som står oss nära och då infinner sig en känsla av otillräcklighet, som gör att frustrationen stiger och negativa tankar bestämmer över vår tillvaro så att vi tror att livet är sämre än det i verkligheten är.

Och det är farligt på individ nivå, och resultatförsämrande på organisationsnivå! 

 

I hälsans tjänst

Mats Petersson

Pages:«12345678